Asijská smažená rýže
Suroviny:
5 lžic rostlinného oleje
110g hnědé šalotky, nebo jarní cibulky, rozpůlené a na jemné plátky nakájené
3 na drobno nakrájené stroužky česneku
1 červená chili paprička, nebo feferonka, bez semínek na drobno posekaná
6 zelených šalotek, na tenké diagonální plátky nakrájené
1 červená paprika, bez semeníku na drobno nakrájená
225g bílého zelí, na drobno nastrouhaného
170g okurky, oloupané, bez semínek, na malé kousky nakrájené
100g zeleného hrášku, může být i zmražený
3 našlehaná vejce
1 lžíčka rajčatové pasty
2 lžíce limetové, nebo citronové šťávy
1/4 Tabasco omáčky, nebo podle chuti
280ml uvařené rýže, vychladlé, nebo předem zmražené
250ml kažuových oříšků, nebo oloupaných mandlí, na hrubo posekaných
2 lžíce koriandru setého, nebo petrželky + víc na ozdobu
sůl a pepř podle chuti
Příprava:
Rozehřát polovinu oleje na pánvi (na kterou se igredience nelepí, jako je teflonová), nebo ve Wok kotlíku, přidat hnědé šalotky a usmažit je do zlatohněda. Vyjmout je drátěnou naběračkou na papírový ubrousek.
Nalít do Wok zbytek oleje a přidat tam chilli a česnek. Smažit po dobu 1 minuty. Přidat zelené šalotky a papriku a smažit další 3-4 minuty.
Přidat zelí a okurek a smažit další 2 minuty. Udělat místo ve středu Wok kotlíku a nalít tam vejce. Sem tam vejce promíchat tak jako při smažených vejcích. Nakonec je zamíchat do zeleniny.
Dovnitř vmíchat rajčatovou pastu, limetovou šťávu a Tabasko omáčku.
Zvýšit teplotu a přidat rýži, oříšky a čerstvý koriandr. Vše míchat po 3-4 minuty, až je všechno velice horké.
Podávat posypané zelenou šalotkou a koriandrem.
TIP: Nejlépe použít zbytek uvařené, nebo zmražené rýže. Je-li čerstvě uvařená, musí být naprosto studená, jinak bude při smažení mokrá a ne křupavá. Protože proces vaření je rychlý, nejlépe je si vše pžipravit a nakrájet předem.